Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μαμά, φοβάμαι το σκοτάδι!

Μαμά, φοβάμαι το σκοτάδι!
Η ώρα του ύπνου πρέπει να αποπνέει ένα αίσθημα ασφάλειας και όχι φόβου για τα παιδιά. Ο φόβος για το σκοτάδι αρχίζει συνήθως όταν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και αρχίζουν να πλάθουν εικόνες με την φαντασία τους, περίπου στα δύο με τρία τους χρόνια. Σε αυτή την ηλικία μπορούν να φανταστούν πράγματα, αλλά ακόμη δεν έχουν τη γνωστική ικανότητα να διακρίνουν μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Έτσι είναι εύκολο, μια σκιά από κλαδιά δέντρων που πνέει στον άνεμο, να μετατραπεί σε ένα τρομακτικό τέρας.
 
 
 
Ακολουθήστε μέρικές πρακτικές συμβουλές για να εξαλείψετε όσο είναι δυνατόν αυτόν τον φόβο που τα κάνει να νιώθουν ανασφαλή και απροστάτευτα:
  • Μην επιτρέπετε στα αδέλφια του να το κοροϊδεύουν ή να το τρομάζουν για πλάκα δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη ανασφάλεια.
  • Αφήστε την πόρτα του υπνοδωματίου του μισάνοιχτη κάνοντας το να νιώθει πιο σίγουρο ότι θα το ακουσετε αν σας φωνάξει.
  • Η τηλεόραση σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στα μικρά παιδιά, εάν για παράδειγμα παρακολουθήσουν μια βίαιη είδηση ή μια δραματική ταινία. Γι αυτό περιορίστε την χρόνο που βλέπει τηλεόραση πριν κοιμηθεί.
  • Ένα ζεστό μπάνιο στο οποιο θα χαλαρώσει με παιχνίδια και τραγούδια ή ένα ζεστό γάλα δημιουργούν μια χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα που θα το βοηθήσει να κοιμηθεί.
  • Διαβάστε του ένα παραμύθι με αίσιο και χαρούμενο τέλος και αποφύγετε παραμύθια που έχουν γραφικές απεικονίσεις από τέρατα ή μάγισσες μιας και αυτά μπορούν να ζήσουν μια πλήρη ζωή στη φαντασία ενός παιδιού όταν τα φώτα σβήσουν.
  • Εάν το παιδί σας έχει το φόβο των τεράτων που κρύβονται στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι, δημιουργείστε ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο, ελέγχοντας όλες τις πιθανές κρυψώνες. Βάζοντας αρκουδάκια να φρουρούν το δωμάτιο, μπορεί να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ότι είναι ασφαλές, ενώ η μαμά και ο μπαμπάς κοιμούνται.
  • Επιλέξτε μαζί ένα παιδικό φωτιστικό ή φωτιστικό με κινούμενες εικόνες που θα κρατήσει το μυαλό του απασχολημένο στην κίνηση ή την χαλαρωτική μουσική κάνοντας το να ξεχάσει τα… τέρατα που καραδοκούν!
  • Από paidi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου